STOP FINNING INICIJATIVA
❌ TREBAMO POMOĆ ❌
⬇ Link za glasanje niže ⬇
.
Poslušajte, pročitajte, podijelite, reagirajte!
Svaki glas je bitan.
🔱Možemo napraviti promjenu ❗
.
Finning je brutalna praksa u kojoj se ulovljenim morskim psima odrežu peraje, a oni se, često još živi, bacaju u more gdje se utapaju ili iskrvare. Juha od peraje morskog psa(ustvari brodet od druge ribe, ta peraja koristi samo kao dekoracija!) je dio azijske kulture, posebno u Kini, gdje se koristi kao obrok u proslavama bogatijih staleža. Kako Kina naglo ekonomski raste, sve više ljudi si može priuštiti ovaj statusni simbol bogatstva. Meso morskih pasa ima daleko manju vrijednost, gotovo nikakvu, pa se baca da bi se oslobodilo prostora za što više peraja.
.
Finning ubije između 88 i 100 milijuna morskih pasa godišnje. EU je daleko najveći izvoznik peraja. Morski psi su apex predatori, na vrhu su hranidbenog lanca i zato se polako razmnožavaju i sazrijevaju. To znači I da se jako sporo obnavljaju kad su izlovljeni. Ukoliko nastavimo ovim tempom, morski psi će nestati kroz 10-15 godina. To je nevjerojatno brzo I nevjerojatno opasno za more.
.
Morski psi su nezamjenjivi za hranidbeni lanac I ekosustav. More ovisi o njima da odrzava stabilnim brojeve druge ribe, kao I zdravlje ribljeg fonda. Bez morskih pasa sve se mijenja I počinje raspadati. Tome smo svjedočili ranije na mikrolokacijama.
.
Možemo pomoći da se zaustavi ova praksa zabranom trgovine perajama u EU. Kao jedan od ambasadora ove kampanje, molim vas da posjetite sjedište kampanje ukoliko trebate vipe informacija:
.
.
Ili direktno potpišete inicijativu za zabranu trgovine perajama u EU ovdje:
.
.
Ukoliko prikupimo dovoljno potpisa I dovoljno zemalja pređe prag (da bi se zahtjev prihvatio u parlamentu EU, potrebno je zadovoljiti broj potpisa I broj članica koje prelaze prag) možemo promijeniti EU zakon I time drastično smanjiti ovu praksu, a trgovinu perajama zabraniti u EU.
.
🖤Nemojmo iznevjeriti naše more! Treba našu pomoć.